Het riool en de ratten


0
foto persgroep

Sinds enige tijd zijn worden de riolen bemonsterd op het zogenaamde Covid-19 virus. Doel is te monitoren hoe het virus zich gedraagt binnen Nederland  Het Coronadashboard zegt het volgende erover:

De coronapandemie bevindt zich in een andere fase. Het virus gaat nog steeds rond, maar dat leidt niet acuut tot een te hoge druk op de zorg. Daarom verandert ook de inzet van het testen bij de GGD’en: in veel gevallen is een test bij de GGD niet nodig. Dit betekent dat cijfers over het aantal positieve testen minder geschikt zijn om het virus in de gaten te houden. Deze rol zal onder andere worden overgenomen door rioolwatermetingen. In dit artikel leggen we uit waarom zicht blijven houden belangrijk is, welke rol rioolwatermetingen hierbij spelen en hoe we hier op het Dashboard mee omgaan. Sinds 11 april is het niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. De teststraten worden alleen nog gebruikt door bijvoorbeeld mensen die een herstelbewijs willen, of mensen die in een instelling wonen. Dat er veel minder mensen een (PCR-)test laten doen bij de GGD, heeft gevolgen voor de cijfers. Zo neemt het aantal positieve testen af, en zal ook het percentage positieve testen veranderen. De cijfers zijn hierdoor minder geschikt om zicht te houden op de verspreiding en ontwikkeling van het virus.

Virusdeeltjes in rioolwater
Toch blijft het belangrijk om het virus in de gaten te houden. Bijvoorbeeld om een opleving van het virus aan te zien komen, of een nieuwe variant te herkennen en dan snel te kunnen handelen. Voor het volgen van het virus zijn rioolwatergegevens geschikt. Als mensen corona hebben is dat namelijk niet alleen terug te vinden in keel en neus, maar mensen scheiden het vaak ook uit in hun ontlasting. Dit geldt zowel voor mensen met klachten, als voor mensen zonder klachten. Onafhankelijk van hoe mensen zich voelen en of mensen zich laten testen, kun je dus zien of er een toename of afname van de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater optreedt. De afgelopen tijd is gebleken dat de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater een goed beeld geeft over de verspreiding van het virus. Een toename of afname geeft aan of steeds meer of juist steeds minder mensen corona hebben. Lees meer over rioolwateronderzoek op de website van het RIVM.

Hugo de Jonge: “De metingen zijn zo een belangrijke extra ‘check’ op het reguliere testen. Zo kunnen we het virus in al zijn varianten scherp in de gaten houden, ook als het een periode minder om zich heen lijkt te grijpen. Via rioolwater kan het virus namelijk al worden opgespoord voordat mensen klachten krijgen. Goed om op deze manier ook beter voorbereid te zijn op een eventuele volgende pandemie.”

Hoe doet het RIVM dit onderzoek?

Medewerkers van alle ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over het land nemen monsters van het rioolwater. Deze gaan gekoeld naar het RIVM. Onderzoekers van het RIVM analyseren de monsters en zoeken uit hoeveel coronavirusdeeltjes erin zitten. Dat doen ze zo: uit het rioolwatermonster wordt het genetisch materiaal RNAribonucleic acid van het virus geïsoleerd. Dan wordt een moleculairbiologische detectiemethode (PCRpolymerase chain reaction), uitgevoerd. Met deze methode kunnen de onderzoekers vaststellen hoeveel RNA van het nieuwe coronavirus aanwezig is in het rioolwater. 
Vervolgens berekent het RIVM het aantal virusdeeltjes in het rioolwater per 100.000 inwoners. Die gegevens publiceert het RIVM in een open databestand. Het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwerkt deze data en berekent voor het Coronadashboard de weekgemiddelden op landelijk, veiligheidsregio en gemeenteniveau, volgens een vaste methode die RIVM en VWS samen hebben opgesteld. De gegevens zijn via het Coronadashboard op Rijksoverheid.nl te zien. Bekijk een gedetailleerde beschrijving van de berekenmethode.

Ah daar is die weer de PCR-test het systeem waarmee je als je maar genoeg cycles draait alles kunt aantonen wat je wilt. Het systeem dat geen levend virus kan aantonen. Het systeem dat niet specifiek de verschillende virusdeeltjes kan herkennen en dus het verschil tussen griep, verkoudheid e.d. niet ziet.

De PCR-test waarvan de WHO zelf moest toegeven dat een diagnose daarvan altijd aangevuld moet worden met een klinische diagnose en die uiteindelijk wordt afgeraden om te gebruiken.

Wat een flauwekulsysteem is hier nu weer opgetuigd om zogenaamd wetenschappelijke data te produceren?

En al zou het wel werken en er waart iets rond onder de letterlijke ratten in Nederland? Wat voor impact zou dat hebben? pffffffff


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
1
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Frontier4

%d bloggers liken dit: