Co2-budget straks gekoppeld aan je checkapp/bankrekening, teveel gebruikt? niet tanken/geen verwarming/geen boodschappen!


0

Avrotros radar en rtl artikelen warmen u vast op voor een volgende stap:

Het CO2-budget: een budget voor vlees eten, autorijden, vliegreizen en energie

Een budget om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Als de plannen worden doorgevoerd, krijgt ieder huishouden jaarlijks een budget voor vervoer (vliegreizen en autorijden), vlees eten en energieverbruik in huis. Hoe moeten we dit precies voor ons zien?

Het systeem is nog fictief, maar als het wordt doorgevoerd kun je geld verdienen als je bewuster leeft en duurzame keuzes maakt.

Hoe werkt het CO2-budget?

Áls het wordt doorgevoerd, krijgt ieder huishouden dus een jaarlijks budget dat besteed kan worden aan: vervoer (vliegreizen en autorijden), vleesconsumptie en energieverbruik in huis. Als het budget op is, kun je rechten bijkopen. Duurzame huishoudens kunnen juist geld verdienen. Je kunt zelf kiezen hoe je het budget besteed.

Positief over voorstel, maar wel onder deze voorwaarden

Uit onderzoek van TNO blijkt dat Nederlanders positief staan tegen het CO2-budget, maar de lasten moeten dan wel eerlijker worden verdeeld. Dit houdt in dat bedrijven dan ook meer moeten betalen voor hun uitstoot. Er bestaat momenteel al een CO2-budget voor grote bedrijven.

Ook moet er een eerlijke verdeling zijn tussen meer en minder kapitaalkrachtigen. Een van de tekortkomingen die werd aangekaart door respondenten is dat mensen die in slecht geïsoleerde huurhuizen wonen waarschijnlijk harder worden getroffen, omdat zij een groot deel van hun budget kwijt zijn aan verwarming. Dit terwijl ze geen financiële middelen hebben voor betere isolatie.

Hoe groot is het CO2-budget?

In het voorstel van TNO heeft ieder huishouden in 2030 5,5 ton CO2-uitstoot te besteden aan vliegreizen, autorijden, energieverbruik en vleesconsumptie.

Klimaatdoel

Om het doel van het Klimaatakkoord te bereiken moet er een CO2-reductie van 49 procent plaatsvinden. ‘Het resterende koolstofbudget wordt dan verdeeld over alle huishoudens. Elk jaar daarop wordt het budget iets kleiner, tot het land in 2050 klimaatneutraal is’, aldus de Volkskrant. De onderzoekers stellen dat het aan de politiek is om te bepalen of er een handelssysteem komt. De vraag is dan natuurlijk wel hoe dit wordt uitgevoerd en wie het budget bijhoudt.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5237985/co2-budget-duurzaam-vliegen-vlees-emissiehandelssysteem-tno


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
2
hate
confused confused
1
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win
Frontier4