Klimaatverandering van alle tijden…


1

Gister pakte de NOS weer eens uit met een leuk item over het oudste DNA ooit gevonden. Lang was dat record in Nederlandse handen maar deze fragmenten zijn veel ouder.

https://nos.nl/artikel/2455512-oudste-dna-ooit-geanalyseerd-toont-het-groenland-van-2-miljoen-jaar-geleden

Het interessante is dat men in het artikel aangeeft is dat het nu een kale woestijnachtige vlakte is en dat het 2 mln. jaar geleden een mooi begroeide vlakte is met populieren, berken etc. Het was toen ook 11 tot 19 graden warmer! Dit geeft maar weer eens mooi aan dat het klimaat golfpatronen vertoond. Denk aan de kleine ijstijd waar we zulke mooie winterschilderijen aan hebben overgehouden. De gemiddelde temperatuur was toen een paar graden lager dan nu.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_IJstijd

Interessant is in dit kader ook dit artikel over een viking snelweg, 1500 tot 1000 jaar geleden toen was de pas net als nu ijsvrij, in de afgelopen duizend jaar was de pas niet begaanbaar door ijs. We zijn dus op precies dezelfde temperatuur als duizend jaar terug, niets aan de hand. Klimaatverandering is een doodgewoon verschijnsel waarbij leefgebieden veranderen, vegetatie verschijnt en verdwijnt en daarmee ook de af en toename van diersoorten. Opwarming van de aarde is een politiek begrip en wordt misbruikt om mensen bang te maken.


Like it? Share with your friends!

1
Frontier4