Uit en te na getest maar toch telkens nieuwe bijwerkingen…


1
Hugo kijkt verlekkerd toe hoe er weer iemand een spuitje krijgt

Volgens ‘onze’ minkukel de Jonge is het vaccin uit en te na getest. Volkomen veilig en zijn er geen lange termijn effecten.

Toch is er bijna iedere week wel weer een aanvulling op de diverse bijsluiters. Hij is zoals wel vaker weer staalhard aan het liegen. Lekker is dat, voor al die mensen die in goed vertrouwen proefkonijn zijn geworden in de grootste medische trial die er ooit is geweest. Door de sterfgevallen en bijwerkingen die worden gemeld worden de bijsluiters aangepast. Dat hadden ze beter eerst kunnen uitzoeken. Het komt er gewoon op neer dat ze het nog helemaal niet weten wat de effecten op de korte, lange en middellange termijn zijn. En dan te bedenken dat er nu een booster van hetzelfde spul wordt aangeboden van wat tot nu toe niet lijkt te werken. In Waterford, Ierland zie je hetzelfde als overal waar de vaccinatiegraad hoog is. Veel incidentie van Covid.

Afbeelding

De Europese medicijnautoriteiten hebben nieuwe bijwerkingen vastgesteld van de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca. Opnieuw gaat het om specifieke aandoeningen in het bloed. Bij Janssen kunnen bloedpropjes in de aderen ontstaan (veneuze trombo-embolie).

We weten al langer dat de mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna)  een verhoogd risico op hartontsteking met zich meebrengen, vooral voor jonge mannen. De eerste meldingen daarover kwamen in de lente van 2021 uit Israël, dat vroeg en massaal vaccineerde met het Pfizer-vaccin. Op 9 juli heeft ook het Europese Geneesmiddelenagentschap de bijwerking aangekondigd. Nadien is hartontsteking opgenomen op de bijsluiter van de bewuste vaccins.

Laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie)
Dit is een mogelijke bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Blauwe plekken, een bloedneus en puntbloedinkjes in de huid zijn mogelijke symptomen. De bijwerking is tijdelijk, meestal niet ernstig en gaat vanzelf over.

Diarree, braken, galbulten
Diarree en braken zijn nieuw toegevoegd als mogelijke bijwerking van Comirnaty, beide werden iets meer dan 200 keer gemeld. Bij het AstraZeneca vaccin komen ze ‘vaak’ voor, dat is bij minder dan 10% maar meer dan 1%. Bij het Janssen-vaccin komt misselijkheid heel vaak voor (meer dan 10%), over diarree staat er niets in de bijsluiter. Klachten ontstaan meestal enkele dagen na toediening. Galbulten komen af en toe voor.


Like it? Share with your friends!

1
Frontier4