Als u een mondmasker draagt op straat bent u in principe strafbaar


0

(VTR NWS)
Als u een mondmasker draagt op straat bent u in principe strafbaar
Mondmaskers kunnen een belangrijke rol spelen, zodra de coronamaatregelen versoepeld zouden worden. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt op haar recentste persconferentie. Maar strikt juridisch kunt u eigenlijk beboet worden als u op straat een mondmasker draagt. Al is de kans klein dat een agent u echt op de bon zal zetten.
Hoe dat komt? Door het zogenaamde boerkaverbod. Die wet uit 2011 verbiedt het geheel of gedeeltelijk bedekken van het gezicht, zodat u niet herkenbaar bent. “Iedereen die zijn of haar gezicht verstopt, is dus strafbaar”, legt Jogchum Vrielink uit. Hij is specialist mensenrechten aan de Brusselse Université Saint-Louis.

“Daar zijn maar drie uitzonderingen op voorzien. De eerste is als er in een arbeidsreglement staat dat iemand zijn of haar gezicht mag verstoppen. Denk aan arbeiders die asbest moeten verwijderen bijvoorbeeld. Een tweede uitzondering gaat over gemeenten die maskers mogen toelaten bij festiviteiten, zoals carnaval of Halloween. En ten derde mag je je gezicht verbergen als er een andere wet is die het wel toelaat. Bijvoorbeeld de verkeerswet die zegt dat je een helm moet dragen als je met de motor rijdt.”
De kans op een boete is miniem, om niet te zeggen onbestaande
Mondmaskers lijken dus niet onder die uitzonderingen te vallen, tenzij er een wet zou komen die hen toelaat. “In Frankrijk zit de wet beter in elkaar”, zegt Vrielink. “Daar hebben ze wel een uitzondering voorzien om gezondheidsredenen, zoals mondmaskers. Bij ons is die er niet.”
Hoe groot is de kans dat je een boete kunt krijgen als je met een mondmasker op buitenkomt? “Die kans is miniem, om niet te zeggen onbestaande. In theorie ben je strafbaar, maar er zal geen enkele agent je verbaliseren omdat je een mondmasker draagt. Tenzij je met een wapen in je hand voor een winkel staat, natuurlijk. Eigenlijk is het voor iedereen duidelijk dat dit alleen gericht was tegen vrouwen met een boerka of nikab (een sluier die alleen de ogen vrijlaat, nvdr.) Ook al is de wet ruimer geformuleerd, om problemen met het Grondwettelijk Hof te vermijden.”

“Maar de voorbije jaren zijn er geen Aziatische toeristen met mondmaskers beboet, en ook geen mensen die in de winter een grote sjaal voor hun gezicht hebben. Natuurlijk gaat de volksgezondheid voor. Als experts adviseren om een mondmasker te dragen, dan moeten mensen dat vooral doen.” Bovendien kun je wellicht nog altijd argumenteren dat je gezicht maar gedeeltelijk verstopt zit, en dat je dus nog herkenbaar bent. Vrielink pleit dan ook voor een aanpassing van de wet, met duidelijkere uitzonderingen.
Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat het dragen van een beschermend mondmasker uit gezondheidsoverwegingen (aanbevolen door experten virologie) een pure vorm van overmacht kan zijn die als “algemene schuldontheffingsgrond” geldt. Met andere woorden: dat je er niet voor kan worden vervolgd, omdat de volksgezondheid nu primeert.
Overigens worden er in ons land nauwelijks boetes uitgeschreven voor vrouwen met een boerka of nikab.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *