EEN GEWETENSVOL BRIEFJE AAN HUGO DE JONGE


4

Beste Hugo,

Beetje genoten van je kerstdis?
Misschien nog een frikandelletje hier of daar weggehapt?
Dit wordt één van mijn moeilijkste briefjes Hugo, want hoe spreek je iemand op zijn geweten aan, die overduidelijk niet over een geweten beschikt?

Het is algemeen bekend dat jij nogal een vaccin-pusher bent -door jou ook wel badinerend ‘prikje’ genoemd- die het niet wil verplichten, maar toch wel gaat voor het enigszins dwangmatige motto: in iedere Nederlandse huid, een Hugo-spuit (uitgezonderd uiteraard je eigen gezin, want een kerk dingetje).

Volgens jouw -basisschool leraar- logica is ons verzet tegen Zyklon-b in een spuitje allemaal lariekoek, en moeten wij oompje big pharma vooral geloven op zijn mooie blauwe ogen.
Uiteraard gaat een groot deel van het volk hierin mee Hugo, want als die morgen van jou de opdracht krijgen hun eigen stront te consumeren voor het redden van ons klimaat, dan is een bolus sandwich in veel huishoudens vanaf nu het standaard ontbijt.

Er zijn echter ook mensen zoals ik -de oooh zo spreekwoordelijke nagel aan jouw doodskist- die het fabeltjeskrantgehalte van de staatspropaganda aanzien voor wat het is, namelijk bullshit -misschien ook een sandwich idee?- en zich wat meer verdiepen in de materie. (nee rustig maar Hugo, ik ga niet mijn alu-hoedje opzetten).

Het mooie van het internet Hugo is dat je er verbazingwekkend veel kan vinden, als je het maar wilt zien.
Jouw pleidooi voor de veiligheid van vaccins, en de eerlijkheid van big pharma wordt nogal onderuit gehaald door het -proefdraaien- dossier van de Mexicaanse griep.
Farmaceut GSK heeft -volgens een artikel in de British Medical Journal (BMJ) en vermeld door de NOS- nogal wat informatie achtergehouden -lees: gelogen- over het opvallend aantal ernstige bijwerkingen van het vaccin Pandemrix, tegen de Mexicaanse griep.
Het BMJ heeft interne stukken van farmaceut GSK in handen gekregen, waarin zou staan dat GSK op de hoogte was van de veiligheidsproblemen van Pandemrix maar toch de vaccinatiecampagne doorzette.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen gevaccineerd met Pandemrix. Het gaat om (toentertijd) kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar in de periode van eind 2009 en begin 2010. Bijwerkingscentrum Lareb ontving 3754 meldingen over Pandemrix waarvan 137 als ernstig zijn bestempeld. Circa tien kinderen kregen narcolepsie nadat ze gevaccineerd waren…….. wat onze staat nu een begrotingspotje heeft opgeleverd van 5 miljoen euro voor de te verwachte schadevergoedingen, want big pharma is uiteraard niet aansprakelijk.

Is GSK hiermee nu een vreemde eend in de bijt Hugo? No fucking way. Laten we er voor de gein even wat feitjes bijhalen over jouw geliefde dealer Astrazeneca, je weet wel dat bedrijf dat ons ‘betrouwbare’ vaccins gaat leveren:

2003: Misleidende marketing
Schuldig bevonden voor illegale marketing voor het prostaatkankermedicijn Zoladex en betaalde $ 355 miljoen. https://www.nytimes.com/2003/06/21/business/astrazeneca-pleads-guilty-in-cancer-medicine-scheme.html?fbclid=IwAR1ZjWBsWllJ4g3I0e85QfPCzo4wVVH2o13_XRxw6hW00Z2B44rwX9PSgp0

2003: Ernstige bijwerkingen
Onderzoekers van de University of Illinois-Chicago publiceerden in 2003 de resultaten van een onderzoek waarin werd vastgesteld dat het medicijn Seroquel een verhoogd risico op diabetes veroorzaakten. Er werden meer dan 25.000 rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf. In 2010 betaalde AstraZeneca bij een schikking $ 198 miljoen.

2010: Omkoping en belastingfraude
AstraZeneca bracht het medicijn Seroquel op de markt terwijl het nog niet als veilig en effectief was goedgekeurd door de FDA en kreeg een boete van $ 520 miljoen. Het bedrijf werd er onder meer van beschuldigd dokters te hebben omgekocht om toespraken te houden en door het bedrijf zelf geschreven artikelen te publiceren. In datzelfde jaar betaalde AstraZeneca $ 505 miljoen aan de Britse belastingautoriteiten vanwege het ontduiken van belasting.

2011: Misleidende marketing
AstraZeneca schikte in een verwante Seroquel zaak die door de overheid was aangespannen en moest nog eens $ 69 miljoen betalen.
https://www.atg.wa.gov/news/news-releases/states-reach-record-685-million-settlement-seroquel-maker?fbclid=IwAR1cSnXMTnjB8Eca7VRXfHi9E2BPQYfQ96PxYMVYX0n8oDDUP-QZj9Gelu8

2016: Omkoping
AstraZeneca betaalde $ 5,5 miljoen in verband met illegale betalingen aan Rusland en China om de verkoop van medicijnen te stimuleren.
https://www.statnews.com/pharmalot/2016/08/31/astrazeneca-bribes-china-russia/?fbclid=IwAR3F5VXZquIzib2EEdvjyHLjPXXWht3Nt5t7S2r5VnDHGaKzjTwgmfG3lWg
https://www.corp-research.org/astrazeneca?fbclid=IwAR20ZdSht_X2tumC0eIQhV8Gzx_uo_Z9gXyIa05p6bOsuLVVhcEpLJDiJpQ

En ineens voel ik me een stuk veiliger over een vaccin van dat fantastische bedrijf -waar toevallig jouw broer directeur is, hoezo belangenverstrengeling- gezien hun ongeschonden blazoen.

Maar de beerput van big pharma draait niet enkel om GSK en Astrazeneca Hugo, want waarom zou je eerlijk blijven als je allemaal de kluit kan belazeren. Het bedrag dat farmaceutische bedrijven aan gerechtelijke veroordelingen hebben betaald door de jaren heen daar kan Nederland bijna haar staatsschuld mee aflossen…….. but no worries, Hugo zegt nog steeds dat ze te vertrouwen zijn.

Kijk Hugo het is niet eens dat constante liegen en bedriegen dat aan de basis staat van mijn wantrouwen, het is de oneindige geldhonger van dit soort bedrijven die mijn nekharen overeind doen staan.
Big pharma is er niet om ziekten de wereld uit te helpen, big pharma is er om geld te verdienen aan zieke mensen. Punt.
Dit basisgegeven is niet te koppelen aan een heilige missie ter redding van mankind, hoe krom jij het ook recht zal proberen te lullen.

Het ware gezicht van big pharma is dit:

# De CEO van farmagigant Bayer, Marijn Dekkers, heeft op een conferentie gezegd dat een nieuw medicijn tegen kanker ‘bedoeld is voor mensen die het zich kunnen veroorloven.’

# Het lijkt het ideale businessplan: koop een oud medicijn, maak het vijftig keer zo duur en geniet van de winst. Dat moet eigenaar Martin Shkreli van het bedrijf Turing Pharmaceuticals tenminste gedacht hebben toen hij de prijs van het medicijn Daraprim verhoogde van 13,73 naar 750 dollar per tablet.

# de Zwitserse farmaceut Novartis verzesvoudigde onlangs de prijs voor een levensreddend medicijn tegen bepaalde vormen van kanker, melde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) deze week op basis van eigen onderzoek.
Het bedrijf, dat het geneesmiddel door een overname in handen kreeg, rekent voor een kuur per patiënt ongeveer 92.000 euro.
Voorheen maakten ziekenhuizen het medicijn zelf en was het middel verkrijgbaar voor zo’n 16.000 euro per zieke.

Dit zijn slechts enkele -eenvoudig op te zoeken- voorbeelden Hugo, maar dit is het ware gezicht van big pharma, een gezicht dat slechts één uitdrukking kent: geld, geld en steeds meer geld.
Als het big pharma er echt aan gelegen was om zoveel mogelijk ziekten de wereld uit te helpen dan zouden zij levensreddende medicijnen zo goedkoop mogelijk maken, maar bij iedere overname is er slechts sprake van misselijkmakende en exorbitante prijsverhogingen.

Maar geen zorgen, als het misgaat kom jij persoonlijk langs bij de nabestaanden van de slachtoffers om te zeggen dat zij ook hun hele leven frikandellen hebben gegeten, en dat ze dus niet zo moeten zeiken.
Ooooh nee foutje jij bent een politicus, die leggen geen rekenschap af maar vernielen slechts miljoenen levens met één handtekening.

Michel Mulder


Like it? Share with your friends!

4
Michel Mulder