Horecaondernemers straat op tegen coronamaatregelen Frankrijk: ‘Ik wil gewoon werken’


0

(RTL NIEUWS)

Horecaondernemers straat op tegen coronamaatregelen Frankrijk: ‘Ik wil gewoon werken’

Onvrede in Frankrijk. Want hoewel het aantal coronabesmettingen maar blijft stijgen, neemt het begrip voor nieuwe maatregelen juist af. Zo verzetten inwoners van Marseille, de tweede grootste stad van Frankrijk, zich tegen het verplicht sluiten van alle cafés en restaurants.
“We kunnen niet tolereren wat er nu gebeurt”, zegt een van de woedende horecaondernemers tegen de Franse nieuwszender BFM. “Ik wil geen steun maar gewoon werken.”

Ze moeten, net als in de nabijgelegen stad Aix-en-Provence, van de landelijke regering de deuren verplicht twee weken lang sluiten. Een Parijse noodgreep in de hoop het coronavirus onder controle te krijgen.
Maar in Marseille is er vooral onbegrip en verzet. Horecaondernemers gaan daarom ook vandaag weer de de straat op. “Tijdens de vakantie kwam iedereen op onze terrassen zitten en was er niks aan de hand. En nu iedereen weg is zorgen wij zogezegd voor alle problemen”, klinkt het.
Die noodkreet hoeft volgens correspondent Stefan de Vries niet te rekenen op gehoor vanuit de hoofdstad. “Het zit niet bepaald in het Franse DNA om te overleggen”, aldus de Frankrijk-verslaggever. “Welk stukje Frankrijk het ook betreft, Parijs beslist. Sterker nog, president Macron beslist.”

‘Over de piek heen’
Ook in de hoofdstad zelf worden regels aangescherpt. In de stad en gemeente Parijs moeten restaurants en bars om 22.00 uur ‘s avonds sluiten. Verder zijn bijeenkomsten van meer dan 10 personen in het openbaar niet meer toegestaan en moeten fitnessclubs voorlopig helemaal dicht.
De regels stuiten op verzet. En niet alleen van de horeca. Zo sprak Michèle Rubirola, de burgemeester van Marseille, zich al meerdere keren uit tegen maatregelen bedacht door de landelijke overheid.
Volgens Rubirola, zelf arts, gaat het na een recente opleving van het virus juist weer de goede kant op. In een tweet wil ze de Franse minister van Volksgezondheid laten zien dat haar stad al over de piek van de nieuwe coronagolf heen is.

Gewoon weer open
Ze is niet de enige politicus die de landelijke beleidsmakers bekritiseert. Zo zeggen zelfs lokale partijgenoten van president Macron niet achter de maatregelen te staan. “Terwijl je in het begin van de coronacrisis zag dat de maatregelen en zelfs de vergaande lockdown wel werden geaccepteerd”, aldus De Vries.
Maar dat lijkt inmiddels een hele tijd geleden. In Marseille voelen ondernemers en inwoners zich gesteund door de kritiek van hun burgemeester op het landelijke beleid. En dus openen meerdere horecaondernemers gewoon de deuren. Handhaving lijkt nog niet aan de orde.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *