Niets tijdelijks aan de Coronapas


0
foto:NL Dagblad

Zoals Mona Keijzer vandaag naar buiten bracht dat ze de logica niet meer ziet in de maatregelen, zo duidelijk is het dat de Coronapas ook niet tijdelijk is. De Jonge zegt dat wel maar ondertussen moeten er volgens de vakbonden zo’n 5000 extra boa’s worden opgeleid bovenop de bijna 30.000 die er al zijn om de toegang bij de horeca te gaan controleren. Voor een tijdelijke regel? Onwaarschijnlijk.

Er is weer extra geld is uitgetrokken voor boa’s en beveiliging van beleidsmakers. Alles wijst op een meer dictatoriaal bewind, mogelijk gemaakt door de spoedwet. Met de grote aantallen boa’s die al zijn opgeleid is er een heel leger gecreёerd van relatief laag geschoolde mensen die een mooie financiёle promotie maken en op MBO niveau 3 worden betaald. Het zal duidelijk zijn waar de loyaliteit van de meesten zal liggen.

Waar ze een dikke tien jaar terug alleen tijdens kantooruren werden ingezet is het inmiddels een macht die dag en nacht wordt ingezet om het gebrek aan politieagenten aan te vullen. Probleem is daarbij wel dat de bevoegdheden van boa’s wat onduidelijk zijn en dat er nogal losjes mee wordt omgegaan.

Een boa mag verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken, boetes uitschrijven en onder strikte voorwaarden een wapen dragen. In diverse bekende en gewaardeerde functies is het woord agent zelfs vervangen door boa, zoals jeugdboa, wijkboa, horecaboa en parkeerboa.

Voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP wil af van opleidingen ‘die met een paar dagen (thuis) studeren een boadiploma opleveren’. „Dat kan niet meer”, zegt hij. „Een goede opleiding biedt theorie- en praktijklessen.” Nu heb je met drie maanden een dag in de week les en daarnaast inzet in de praktijk al een boa diploma.

Inmiddels hebben de boa’s ook al een wapenstok en handboeien. Dat vraagt wel iets extra training. In Mei 2020 riep Grapperhaus nog dat ze geen stok kregen maar een maand later was het wel zo ver. Veel burgemeesters vinden het fijn om een handhavingsmacht achter de hand te hebben waar ze zelf iets over te zeggen hebben en die ze naar believen kunnen inzetten.

Laten we hopen dat iedereen zijn lessen uit de geschiedenis kent en dat iedereen zijn plaats kent, maar ook hier zien we parallellen met een duistere periode uit de geschiedenis al is het deze keer een blauw hemdje.


Like it? Share with your friends!

0
Frontier4