NIEUWE BESTUURSCULTUUR


0

Wie heeft er niet gehoord van het politieke Tel Sell-achtige verkooppraatje “de nieuwe bestuurscultuur,’ waar vooral engnek Kaag zich op laat voorstaan. Ze zouden het, na de ontdekking van de toeslagenaffaire, allemaal anders gaan doen bij dat Haagse gesticht, transparanter, eerlijker maar vooral langs de definities van het begrip volksvertegenwoordiging.

Hoe dat anders inmiddels is uitgepakt moge duidelijk zijn aan de hand van – zoals te doen gebruikelijk – volkomen zwart gelakte WOB-verzoeken, het debat rondom ‘Sywert gate,’ de nog steeds niet gecompenseerde toeslagen slachtoffers, de nog steeds niet teruggekeerde slachtoffers van de staatsontvoeringen en de #metoo beerput die nu D666 aan de rand van de afgrond brengt.
De nieuwe bestuurscultuur staat niet voor openheid, eerlijkheid en wetmatigheid, het staat voor hautaine en arrogante narcisten die bij betrapping niet het pad van nederigheid kiezen, maar het verontwaardigde pad van de aanval, zoals Hugo de Jonge en Sigrid Kaag openlijk demonstreren. 
https://www.ad.nl/binnenland/kamer-walgt-van-tegenaanval-ego-de-jonge-kom-op-zeg~afcb96be/
https://www.nu.nl/politiek/6196543/kaag-werd-in-metoo-zaak-in-slaap-gesust-door-partijbestuur-en-hekelt-ophef.html

De nieuwe bestuurscultuur gaat uit van het gegeven dat de daad van onrecht niet langer het ijkpunt van de discussie moet zijn, maar het feit dat deze daad ontdekt is, en de brutaliteit daarvan. Hoe durven de kranten – die in deze gevallen eindelijk doen wat ze moeten doen – de politieke beerputten naar buiten te brengen, en vraagtekens te zetten bij de integriteit van politici, dat is zo ongeveer de strekking van de aanval van de nieuwe bestuurscultuur adepten als de Jonge en Kaag.

Deze hersenschimmel tekent zich niet alleen af in het politieke speelveld, de kruisbestuiving met de entertainmentindustrie is ook al duidelijk zichtbaar. ‘Roddel’kanalen als die van Yvonne Coldeweijer en Jan Roos en Dennis Schouten krijgen bakken van kritiek over zich heen omdat zij de hoerende en snoerende wandel van bekend Nederland aan de kaak stellen, en de openbaring daarvan lijkt inmiddels een grotere misdaad dan het buitenechtelijke neukgedrag van de oooh zo verheven – en uiteraard monogame – BN’ertjes.

De aanval lijkt tegenwoordig echt de beste verdediging, want als je je maar verontwaardigt genoeg toont dat je walgelijke gedrag op straat is komen te liggen, dan zijn er genoeg braindead Nederlanders die daar inderdaad de ‘misdaad’ in gaan zien.

Michel Mulder


Like it? Share with your friends!

0
Michel Mulder