Nota’s ter waarde van 148 miljoen euro binnenkort naar Vodafone


-1

Nota’s ter waarde van 148 miljoen euro binnenkort naar Vodafone

Rechtszaak 5G waarschijnlijk in augustus

De eerste rechtszaak van de Nationale Bond tegen Overheidszaken tegen verantwoordelijken voor de uitrol van 5G zal naar verwachting in augustus dienen. Dit laat Jordy Zwarts weten in reactie op vragen van deelnemers aan de 5G-actie van de Bond.

De veiling van de 5G-frequenties heeft vorige week plaatsgevonden en telecomproviders maken volop reclame voor hun aanstaande diensten op het gebied van 5G. Deelnemers zijn benieuwd wanneer de Bond gaat ingrijpen. ‘We doen dat zo snel als mogelijk is’, zegt Zwarts, voorzitter van de Bond. De aansprakelijkheidsbrieven die de telecomproviders, politici en ambtenaren hebben ontvangen, zijn zelfuitvoerende contracten die bindend worden op het moment dat 5G landelijk in bedrijf wordt gebracht. Dat moment is nog niet aangebroken. VodafoneZiggo heeft aangekondigd eind deze maand zover te zijn. KPN en T-mobile willen waarschijnlijk niet veel later volgen.

Dagelijkse vergoeding

VodafoneZiggo biedt 5G nu al aan, maar dat is in delen van Nederland. Zwarts kan zich voorstellen dat deelnemers aan de 5G-actie graag zouden zien dat de Bond nu al een rechtszaak zou zijn gestart. ‘Natuurlijk begrijp ik dat. Ik zou zelf ook niets liever hebben gewild dan gelijk na het afleveren van de brieven bij de telecomproviders naar de rechter te stappen. Maar dat zou erg onverstandig zijn geweest’, aldus Zwarts, die uitlegt dat de Bond pas naar de rechter kan zodra de telecomproviders hun contractuele verplichtingen niet zijn nagekomen. De bestuursvoorzitters van de telecombedrijven moeten alle deelnemers aan de 5G-actie een dagelijkse vergoeding betalen vanaf het moment dat ze 5G landelijk hebben geactiveerd. Betalen ze de vergoedingen niet, dan is dat de aanleiding voor de rechtszaak. 

Aanmaning

Het plan van de Bond is om al vóór de landelijke activering van 5G nota’s dagvergoedingen naar de telecomproviders te sturen. Voor de bestuursvoorzitter van VodafoneZiggo betekent dit dat hij de nota’s over de maand augustus al komende week toegestuurd zal krijgen.

Betaalt hij deze nota’s niet, dan krijgt hij eind deze maand een herinnering. Zeven dagen daarna volgt dan een aanmaning om binnen vijf dagen te betalen. Na die vijf dagen ligt de weg naar de rechter open. ‘Als hij met VodafoneZiggo bij zijn voornemen blijft om 5G eind juli landelijk te activeren, dan kunnen we halverwege augustus een kort geding aanvragen. Hopelijk staan we dan nog voor het einde van de maand in de rechtszaal.’

Sterke zaak

Zwarts is van mening dat hij met de Bond een sterke zaak heeft. De negatieve uitspraak in de zaak van Stichting Stop5GNL tegen de Staat der Nederlanden heeft daar geen verandering in gebracht. De zaak van de Bond draagt volgens hem een heel ander karakter dan de zaak van Stop5GNL. De Bond richt zich niet op de ‘rechtspersoon’ Staat der Nederlanden, maar op de verantwoordelijken zelf. De Bond baseert zich hierbij op een verbintenis die vele aangrijpingspunten biedt, daar waar Stichting Stop5GNL zich in de positie bevond dat zij haar gelijk in een wetenschappelijke discussie moest zien te halen. Zwarts: ‘Op die manier een zaak winnen is een stuk moeilijker dan hoe wij het doen. Wij leggen de bal bij de tegenpartij. De bestuursvoorzitters van de telecomproviders, de politici en de ambtenaren hebben iets uit te leggen, niet wij.’

5G stoppen

Wanneer de Bond naar de rechter stapt, zullen Zwarts en de zijnen uiteraard de betaling van de dagvergoedingen eisen. Het betaald krijgen van die vergoedingen zal echter geen doel op zichzelf zijn, vertelt Zwarts. ‘Hét doel is natuurlijk om 5G te stoppen. Als wij vergoedingen moeten gaan eisen, dan betekent dat dat we met z’n allen het slachtoffer zijn geworden van een onvrijwillig experiment. Dat is precies wat we niet willen. Maar als dat dan gebeurt, dan kunnen we de verantwoordelijken en hun organisaties wel financieel treffen. We treffen ze dan zo hard dat ze wel móeten luisteren.’ De 5G-actie van de Bond telt 9.583 deelnemers. Dit betekent dat de bestuursvoorzitter van Vodafone later deze maand nota’s toegestuurd zal krijgen met een totale waarde van ruim 148 miljoen euro.


Like it? Share with your friends!

-1