Thuisisolatie na vakantie in ‘oranje land’ geldt als spijbelen: ouders riskeren boete


0

(AD)


Middelbare scholieren die thuisblijven omdat ze in quarantaine zijn na vakantie in een ‘oranje’ land, overtreden de leerplicht¬wet. Ouders riskeren een boete.
Aan een gezinsvakantie naar een land waar vanwege het coronavirus een oranje reisadvies geldt, kan bij thuiskomst een duur prijskaartje komen te hangen. Eenmaal in Nederland moeten ouders en hun kinderen van boven de 12 jaar twee weken in quarantaine, is het dringende advies van de overheid. Maar de thuisisolatie is geen geldige reden voor verzuim van school, waarschuwt het ministerie van Onderwijs. Een boete hangt dan in de lucht.

Middelbare scholieren die door quarantaine niet naar school komen, zijn dus in overtreding. Scholen zijn verplicht ‘ongeoorloofd verzuim’ te melden. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt: ,,In zo’n geval registreert de school het verzuim als ‘verzuim zonder geldige reden’ en zal de leerplichtambtenaar een onderzoek instellen.”
De leerplichtambtenaar van de gemeente kan de overtreding beboeten. De richtlijn voor dit ‘luxeverzuim’ is 100 euro boete per dag, met een maximum van 900 euro voor twee weken.

Spanje, Portugal en Kroatië

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs moeten ouders er rekening mee houden dat de situatie in hun vakantieland plots kan veranderen, zoals recent gebeurde met delen van Spanje, Portugal en heel Kroatië. Het slimste is om te zorgen dat je twee weken voor het einde van de schoolvakantie weer thuis bent, zegt hij, zodat de eventuele quarantaine nog kan worden afgerond vóór kinderen weer naar school moeten. ,,Als je thuiskomt in de laatste week van de vakantie, vlak voor de scholen weer beginnen, neem je een risico.”

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *