VVD-factievoorzitter dient ontslag in: Open brief aan minister-president Mark Rutte


0

[ Ghislen Nysten, VVD-factievoorzitter – gemeente Beek… dient ontslag in ]

Open brief aan minister-president Mark Rutte

22 februari 2021

bron: mr. Ghislen Nysten

Geachte minister-president, beste Mark,

Het is het mij niet meer waard.Hiermee duid ik op mijn fractievoorzitterschap van de VVD in de gemeente Beek. Gezien de beangstigende ontwikkelingen kan ik mijzelf niet langer met een zuiver geweten in de spiegel aankijken, wetende dat mijn partij – de VVD – grotendeels verantwoordelijk is voor de ontmenselijking die momenteel plaatsvindt.Ik kan dan ook niet langer namens de VVD de stem van het volk vertegenwoordigen. Niet langer wil ik een beleid steunen dat een kakkerlak probeert te doden met een atoombom. Zeker niet wanneer deze bom alles kapot maakt dat het leven waard maakt — de kleine, maar grote dingen:

Het bijwonen van de balletopvoering van je dochter en haar na afloop met tranen in je ogen vertellen hoe goed ze haar best deed. Het bestellen van een biertje in de stamkroeg om daarna luidkeels met vrienden je week door te nemen. Het omhelzen van je collega bij wie het even tegenzit. Het spontaan binnenvallen bij je favoriete oudoom of zijn uitvaart bijwonen, enkele maanden later. Kortom: het “mens zijn”.Dat kan niet meer. Niet door het virus, maar door het allesvernietigende coronabeleid. De kleine alledaagse dingen die ons hoop geven, die ons mens maken, worden kapot gemaakt. Juist wanneer we hoop en menselijkheid zo hard nodig hebben. Is het dat waard, Mark?

Mij niet. En ook bij anderen begint dat inzicht te groeien. Je hierover uitspreken kan alleen niet. Wij als samenleving moeten maar accepteren dat de meest alledaagse zaken als crimineel gedrag worden bestempeld; van het maken van een avondwandeling tot samenkomen van een groep vrienden. Gedrag dat eerst normaal – en zelfs gezond – was, maar nu uitnodigt tot een huisbezoek van de politie met het stempel “opruiing”.En dat enkel op basis van een ongerechtvaardigde angst voor een – voor het overgrote deel van de mensen – ongevaarlijk virus. En hoewel het doel vaak de middelen rechtvaardigt, hebben we nu een punt bereikt waarop dit niet meer het geval is. Het punt waarop jongeren zonder perspectief thuis zitten en waarop ouderen alleen en op afstand hun laatste levensjaar doorbrengen. Is het dat waard, Mark?

Mij niet. Het zijn juist onze grondrechten die ons, de hardwerkende nuchtere Nederlander, moeten garanderen dat we invulling kunnen geven aan ons eigen leven; grondrechten die nu door jou aan je laars worden gelapt; grondrechten die nota bene zijn toe te schrijven aan grote liberale denkers zoals, jouw eigen grote voorbeeld, Thorbecke. Is het opgeven van deze grondrechten het je waard, Mark?

Mij niet. En ik kan me als VVD-er niet inbeelden waarom jij, als je ook maar enig belang hecht aan vrijheid en democratie, dit beleid ten uitvoer brengt. Jij en andere leden van het kabinet doen alsof jullie neuzen bloeden. Wetenschappers, en zelfs rechters, die het beleid in twijfel trekken worden terzijde geschoven, vreedzame protesten worden met grof politiegeweld uit elkaar geslagen en hardwerkende mensen worden in hun eigen woonkamer beschuldigd van opruiing.Sinds wanneer staat de VVD voor willekeur en dubbele standaarden? Is het opgeven van de moraliteit van de partij het je waard, Mark?

Mij niet. En nu hoor ik anderen denken ‘het is makkelijk praten als je niet tot de risicogroep behoort’, maar het is ook zeker niet de bedoeling kwetsbaren onder de bus te gooien. Integendeel: laten we deze groep beschermen. Dat beschermen moet daarentegen niet betekenen dat er gigantische nevenschade ontstaat. Dat beamen de 1,2 miljoen kinderen wereldwijd die vanwege de corona crisis honger lijden. Dat beamen de 40.000 kinderen die vanwege de lockdown worden blootgesteld aan kindermishandeling. Dat beamen de jongeren die worden bestempeld als een ‘verloren generatie’. Is die nevenschade het je waard, Mark?

Vanuit mijn laatste pleidooi als VVD-lid vraag ik je dan ook de lockdown onmiddellijk op te heffen. Kies voor een ander, humaner, alternatief. Bescherm de kwetsbaren, wijs hen op de risico’s, maar ontneem – zoals een liberaal betaamt – een ander de vrijheid niet. Wetenschappers aan topuniversiteiten zoals Harvard, Stanford en Oxford leggen in de ‘Great Barrington Declaration’ uit hoe dat mogelijk kan worden gemaakt. Ook het Nederlandse Artsen Collectief en Herstel NL hebben menswaardige alternatieven. Leg je atoombom opzij, en kijk daar eens naar. Een gezond leven is immers méér dan de afwezigheid van het virus.Daarom zeg ik je, beste Mark, dat volksvertegenwoordiger zijn uit de naam van de VVD het mij niet meer waard is.

Ikzelf leg bij deze dan ook mijn VVD-fractievoorzitterschap neer en ga naar buiten om te leven, wetende dat ik het risico loop besmet te raken. Het leven is niet maakbaar, maar ik kan er wel het beste van proberen te maken.

Dat is het mij waard.

mr. Ghislen Nysten

oud VVD-fractievoorzitter

oud VVD-lid


Like it? Share with your friends!

0