Arts-viroloog: ‘Mondkapjesplicht is een verdere inperking van onze vrijheid’


-1

(WNL)

Arts-viroloog Anne Wensing hoopt niet dat er in Nederland een grootschalige mondkapjesplicht komt. “Het is zeker aanvullend en het zal de huidige regels absoluut niet vervangen”, beklemtoont ze in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Het is eigenlijk een verdere inperking van onze vrijheid. Dat moeten we ons goed realiseren. En de vraag is of het werkelijk extra bij gaat dragen.”

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om een nieuw advies rond het nut van mondkapjes gevraagd. Wanneer uit nieuw onderzoek blijft dat mondkapjes meer nut hebben bij het voorkomen van coronabesmettingen dan het OMT eerder vermoedde, zou dat kunnen betekenend beperkt blijft tot het openbaar vervoer.

Mondkapje als accessoire

“Ik ben zelf in Italië geweest, waar het op grotere schaal verplicht was, en ik zag dat mensen hun mondkapje daar als accessoire gebruikten. Als het uitkwam zetten ze het even op en zaten ze er de hele tijd aan zonder handhygiëne toe te passen”, vertelt Wensing. “Dat vond ik zelf heel erg moeilijk.”

Volgens Wensing, die werkzaam is bij het UMC Utrecht, ben je je aan de ene kant wel meer bewust van de aanwezigheid van het coronavirus wanneer je mondkapjes om je heen ziet. “Maar aan de andere kant, als je het niet goed gebruikt, hoe weegt dat tegen elkaar op? Dat is best moeilijk in te schatten.”

Het OMT gaat volgende week allerlei nieuw onderzoek naar het gebruik van mondkapjes bekijken, zegt de arts-viroloog. “Ik ben heel benieuwd wat daar uit komt. Ik denk dat het complex is. Als het eenvoudig was kon ik nu ook wel zeggen: dit is de beste oplossing.”


Like it? Share with your friends!

-1

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Frontier3