Rutte breekt regeerakkoord


-1

(RT DUTCH)

Premier Rutte voerde in Brussel weer een mooi toneelstukje op tijdens de onderhandelingen over het coronaherstelfonds. Uiteindelijk tekende hij netjes bij het kruisje. In het coronafonds zit 750 miljard euro, waarvan 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen. Bijna 30 procent gaat naar Italië.
Rutte sprak op een persconferentie van een omvangrijk en goed pakket waarin de Nederlandse belangen goed zijn gewaarborgd. Maar met het akkoord heeft Rutte zowel het verkiezingsprogramma van de VVD als het regeerakkoord verbroken. In artikel 4.4 van het regeerakkoord is namelijk te lezen:

“De EU dient geen schuldengemeenschap te worden. Leidend voor het kabinet is daarom dat er geen verdere stappen in de richting van een transferunie worden gezet, ook niet door het invoeren van (vormen van) Eurobonds.”
“De afspraak dat schulden van het ene land niet door andere landen worden overgenomen (de no bail out clausule), moet geloofwaardig worden hersteld.”

Rutte kan de afspraken met zijn kiezers dus makkelijk schenden, want hij wordt toch niet weggestuurd door het parlement. De Kamerfracties van de coalitiepartijen gaan hem straks gewoon steunen. De Nederlandse bevolking heeft sowieso geen kans om zich hierover uit te spreken, aangezien het referendum is afgeschaft. Dat komt het kabinet heel goed uit, want uit een peiling van de NPO blijkt dat maar liefst 87 procent het oneens is met de stelling dat Rutte tevreden kan zijn over de EU-deal. Slechts 13 procent vindt dit een goede deal.

Rutte zelfs spreekt dus van een goede deal. Het akkoord heeft echter vergaande consequenties voor Nederland. We worden namelijk tegen de afspraken in nog dieper in een belasting-, schulden- en transferunie gemanoeuvreerd. Sterker nog, de nieuwe afspraken betekenen in feite een wijziging van de grondwet.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

-1
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *