Corona-update: Thuis moet een mondkapje ook thuis verplicht worden.


-1

(SocialMedia Dagblad)

Als het aan Belgische huisartsen liggen moet straks iedereen ook thuis een mondkapje dragen. Met dit opmerkelijke advies komt de Brusselse Huisartsenkring.

De maatregel is volgens de huisartsenkoepel nodig om te voorkomen dat jongeren thuis gezinsleden besmetten. Bij huishoudens waar meerdere generaties onder één dak wonen zou het dragen van een mondkapje thuis verplicht moeten worden. De artsen zeggen dat het vooral jongeren tijdens de tweede golf besmet raken en deze jongeren besmetten weer de andere gezinsleden.

„In woningen waar verschillende generaties samenwonen kan het nuttig zijn om een mondmasker te dragen”, zegt Vincent Janssens, voorzitter van de Nederlandstalige Brusselse Huisartsenkring. „Want we weten nu ook dat in grote steden het vooral jongeren zijn die besmet raken. Dat gebeurt niet thuis, maar ze brengen het risico wel binnen.”

Het betekent volgens Janssens niet dan men de hele dag thuis met een mondkapje moet lopen maar wel wanneer er contact is oudere medebewoners. Hiermee verminder je het besmettingsgevaar.
Epidemioloog aan de universiteit van Brussel, Yves Coppieters, vindt het ook nuttig om zo veel mogelijk binnen een mondmasker te dragen. „Het is thuis ook aan te raden als je mensen ontvangt die geen deel uitmaken van je gezin – en zeker als er mensen bij zijn die een groter risico lopen op complicaties.”

Nederland

Infectioloog Steven Callens van de universiteit van Gent wijst naar Nederland. „We weten uit Nederland dat er veel besmettingen plaatsvinden binnen de familie. Maar dat komt ook omdat daar familiefeestjes niet verboden zijn en er geen verplichte maatregelen zijn rond groepsgrootte en het aantal contacten dat mensen mogen hebben”, legt hij uit.
De infectioloog denkt toch dat het zinvol is om thuis een mondkapje te dragen. „Als je als jongere veel in contact komt met verschillende mensen en je thuis leeft met verschillende generaties, dan kan het nut hebben. Maar het moet geen obsessie worden. Als je het aantal contacten dat je hebt beperkt, heeft een mondkapje binnen ook niet zo veel toegevoegde waarde. We moeten het ook niet verplichten, want dan zal de motivatie om eraan mee te werken afnemen. Je kan beter afstand houden, je handen wassen en een mondmasker dragen wanneer afstand houden niet mogelijk is.”

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

-1
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *