De kermis zal gaan veranderen door corona


-1

(THRILLTALK)

De corona crisis hakt er flink in in de leisure sectoren door dat er in een groot deel van het jaar geen inkomsten waren. Nu dit langzaam weer op gang is gekomen doet de sector er alles aan om te zorgen dat zij open kunnen blijven. Waar de kermis voor de corona tijd in de meeste steden en dorpen in het centrum werd geplaatst lijkt dit nu te veranderen. Gemeentes en organisatoren lijken vaker te kiezen voor afgelegen plaatsen met hekken om het kermis terrein. Is dit de toekomst voor de kermis?
Corona verjaagt kermis
Bij de kermis van Park de Wezenlanden in Zwolle staan hoge hekken die het terrein van vertier markeren. De bezoekers kunnen via één centrale ingang naar binnen en via een andere uitgang het terrein weer af. Dit lijkt een schot in de roos voor de bezoekers en de ondernemers. Ook horeca ondernemers vinden het in Zwolle prima dat de kermis is verplaatst.
In Zutphen willen de horeca ondernemers ook al jaren af van de kermis in de binnenstad. Zij hebben een brandbrief naar de gemeente gestuurd met het verzoek dit te verplaatsen. Dit is uiteindelijk door de gemeenteraad tegen gehouden. Door corona lijkt het nu toch te gaan veranderen. Door de smalle gangen is het niet goed mogelijk om met maatregelen een veilige kermis te organiseren. De kermis is verplaatst naar parkeerterrein aan de Houtwal, buiten het oude centrum.
Exploitanten willen in het centrum blijven
Hoewel de meeste exploitanten blij zijn met alle kermissen die nu wél door mogen gaan willen zij na de corona crisis graag weer terugkeren naar het centrum. Cor Sipkema, eigenaar van Project One (KMG Afterburner 24 uit bouwjaar 2000) zegt: “Doe maar gewoon weer in de binnenstad, dat is toch beter. Je hebt daar meer publiek, ook mensen die niet speciaal voor de kermis komen maar toch een paar centen bij je uitgeven.”
Atze Lubach van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders is het daar roerend mee eens. Lubach maakt zich zorgen over de discussies over het weren van de kermis uit binnensteden. “Die trend zien we al een paar jaar. Dat komt bijvoorbeeld door de groene politiek die in opmars is. Er komt in binnensteden meer ruimte voor bomen en ander groen. Maar waar een boom staat, kan geen attractie staan. Door corona is er nu een nieuw gevaar bijgekomen. We strijden volop om ons arbeidsterrein te behouden.”

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

-1
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *