De ‘Rode oortjes’ van Rutte


-1

De oortjes van Rutte?

Enige tijd geleden zag ik een aantal afleveringen van het televisieprogramma ‘Historisch Bewijs’. In deze serie worden belangrijke historische voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland populair wetenschappelijk onderzocht. Uiteindelijk wordt er een conclusie getrokken over de mate van waarschijnlijkheid dat bijvoorbeeld de boekenkist waarin Hugo de Groot zou zijn ontsnapt uit Slot Loevesteyn de échte boekenkist is, of dat een bewaard gebleven tong en vinger echt van de Gebroeders de Witt zouden zijn.

Premier Rutte figureerde in een uitzending rond Johan van Oldenbarnevelt. Samen met de presentatrice keek hij vanuit een regeringsgebouw naar de plek waar het schavot stond waar Johan van Oldenbarnevelt werd geëxecuteerd. De centrale vraag was met welk van de twee mogelijke beulszwaarden Van Oldenbarnevelt nu écht zou zijn onthoofd. Rutte noemde hem de grootste staatsman uit de geschiedenis van Nederland en was razend benieuwd welk zwaard de echte zou zijn. Overigens werd Van Oldenbarnevelt omgebracht in opdracht van Maurits van Oranje. De oprichter van de Republiek der Nederlanden was blijkbaar even te lastig geworden voor de Oranjes. Zo gaat dat.

Zolang er geen zondebok nodig is, hoeft Rutte van die kant voorlopig niets te vrezen. Hij lijkt het goed te kunnen vinden met Willem-Alexander en die zal straks vast wel zijn handtekening willen zetten onder een spoedwet covid-19. Hij heeft er persoonlijk toch geen last van.

Een ándere uitzending die Rutte vast ook heeft gezien (hij is immers een groot liefhebber van geschiedenis) is de uitzending over de ingedroogde tong en vinger van de gebroeders de Witt uit het Haags Historisch Museum. Johan de Witt was de belangrijkste politicus in Nederland in 1672. Hij en zijn broer werden verantwoordelijk gehouden voor een aantal rampen die het land troffen en werden gelyncht en verminkt door een woedende menigte. De betrokkenheid van Willem III bij de lynchpartij is nooit bewezen, maar het wordt wel aangenomen dat hij achter het volksoproer zat, aangezien Johan de Witt na de dood van Willem II vast had laten leggen dat er nooit meer een Oranje Stadhouder zou worden in Holland. Het kan verkeren.

Met welke gevoelens zou Rutte hebben gekeken naar de enigszins morbide uitzending? Zou hij verwantschap voelen qua positie met Johan de Witt? Zou hij gedacht hebben aan lichaamsdelen van zichzelf, die de tand des tijds zouden weerstaan in een museum? Onze ‘gevierde staatsman’? Gezien het feit dat alle oppositie tegen zijn beleid momenteel wordt neergesabeld, zou je denken dat hij doodsbenauwd is..


Like it? Share with your friends!

-1