Meer mensen zijn opgewassen tegen corona dan verwacht!!!


-2

De antistoffentest krijgt momenteel alle aandacht om een beeld te krijgen van wie er in Nederland besmet is geweest met het coronavirus. De resultaten geven volgens verschillende wetenschappers een onderschatting, zoals die van de bloedbank Sanquin. Er lijken veel meer mensen bestand tegen het virus dan eerder werd aangenomen.

Recente studies laten zien dat het afweersysteem van een deel van de mensen het virus waarschijnlijk zonder, of met een minimale hoeveelheid antistoffen, uitschakelt. Daarnaast zijn er mensen met immuniteit – opgewekt door verkoudheids-coronavirussen – die ook lijkt te werken tegen het coronavirus.

Er bestaan verschillende verdedigingsmechanismes in het immuunsysteem. Als er coronavirussen in de luchtwegen belanden dan komen de witte bloedcellen in actie, vertelt Mihai Netea Hoogleraar in het Radbout UMC in Nijmegen.

Het is een aangeboren afweersysteem dat er steeds weer in slaagt om de ziekteverwekker uit te schakelen. Netea liet samen met zijn onderzoekteam zien dat 15 tot 30 % van bijvoorbeeld huisgenoten met open TBC met een sterk aangeboren afweerstoffen niet ziek worden en geen antistoffen opbouwen.

Ze noemen dit early clearers  of resisters. Het zou Netea erg verbazen als dit fenomeen niet voor zou komen bij ziektes als COVID19,dDit omdat volgens sommige schattingen 45% van de met corona besmette patiënten asymptomatisch blijft. Hij kan niet zeggen hoeveel dat er zijn.

Als het aangeboren afweersysteem het virus niet weet te bedwingen dan krijgt het hulp van speciaal tegen het virus gerichte antistoffen en T-cellen. De antistoffen zorgen er voor dat virusdeeltjes lichaamscellen kunnen infecteren. Vervolgens worden deze aangegeven om te worden opgeruimd. Als er toch lichaams cellen besmet raken, worden ze onmiddellijk vernietigd door de T-cellen.

Een deel van de antistoffen en T-cellen blijven na een infectie nog een tijdje in het bloed rond circuleren om het virus, wanneer het weer binnen zou komen, alsnog tegen te houden.  Dit heet immuniteit.

Het zijn vooral de T-cellen die niet de aandacht hebben gekregen in de berichtgeving van het coronavirus zegt Rory de Vries viroloog van het Erasmus MC in Rotterdam.  T-cellen kunnen een belangrijk doel hebben in de afweerreactie tegen het coronavirus.

Een aantal mensen heeft, zo blijkt uit een studie, nog aardig wat T-cellen in het bloed na een besmetting van een onschuldig verkoudheids-coronavirus. We weten nog niet goed wat die cellen doen maar ze kunnen gunstig zijn op de afweer tegen het coronavirus zegt de Vries.
Als er wordt gekeken naar het aantal mensen die besmet zijn geweest met corona en hoeveel er immuun zijn kijkt men alleen naar de antistoffen. Dat is eenvoudig te meten. De bloedbank Sanquin doet dit onder andere en die melde recent dat ongeveer 5,5 % van de bloeddonoren antistoffen heeft.

Hans Zaaijer, die de antistofpeilingen van Sanquin leidt, zegt dat niet betekent dat maar 5,5% echt beschermd is tegen COVID19. Hij denkt dat het een onderschatting is. Mensen met lichte klachten maken minder antistoffen aan die achteraf dan niet meer te meten zijn in het bloed. Er zitten waarschijnlijk nog wel antistoffen in de slijmvliezen. En dan er is ook nog een groep die resistent is.
Wie er resistent is en in welke mate is niet bekend. Dat het hoger ligt dan die 5,5% lijkt waarschijnlijk zeggen de wetenschappers.

Eind juni publiceerden Zweedse onderzoekers een (nog niet door collega’s beoordeeld) artikel waarin ze laten zien dat personen die milde of geen symptomen van covid-19 hadden gehad, bijna anderhalf keer vaker T-cellen hadden dan antistoffen.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

-2
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *