Niet controleerbare verkiezingen?


0

Het is een bijzonder verkiezingsjaar, alles is anders dan normaal. Het briefstemmen, de langere periode dat gestemd mag worden, de tel software etc.

Gisteravond werd al duidelijk dat het briefstemmen een verhaal apart is. Diegenen die de brieven moeten openen en controleren of alles rechtmatig is ingeleverd zijn gebrekkig geïnformeerd wat wel en niet te doen. Op de NOS was te horen dat er telkens andere instructies waren gekomen waardoor de vrijwilligers allemaal een verschillende aanpak bleken te hebben. Weinig vertrouwenwekkend.

Daarnaast hebben we drie dagen om te stemmen en wisselende stembureaus. Pas op woensdag begint het tellen. Waar gaan de rolcontainers met de stemmen ondertussen naar toe? Op welke locaties worden ze opgeslagen? Hoe is de beveiliging daarvan? Vooral hoe is de beveiliging daarvan gedurende de nacht?

Veel van ons kennen natuurlijk de beelden vanuit de Verenigde Staten waar busjes kwamen voorrijden na sluiting van de stembureaus met allerlei stembiljetten die ten gunste van Biden waren ingevuld. Waar we andere jaren alles op één dag afronden zijn er nu talloze ‘gaten’ in het systeem.

Als je als waarnemer zou willen waken over het proces, dan wordt je gedwarsboomd door de nachten die er zitten tussen het moment van stemmen en het moment van tellen. Mogen er mensen blijven waken op locaties? Vast niet. Verder hebben we natuurlijk een avondklok die nageleefd moet worden op straffe van een boete. Kortom er is veel ruimte lijkt het om frauduleuze handelingen te verrichten.

Pas op de laatste dag stemmen lijkt misschien het veiligst om fysieke fraude tegen te gaan. We moeten hopen dat ook hier wellicht beveiligingscamera’s goed werk kunnen doen? Bij deze een oproep aan alle beveiligers van Nederland, stel materiaal in ieder geval veilig als je iets onrechtmatigs ziet…

Daarnaast hebben we natuurlijk de telsoftware waar we eerder deze week over hebben bericht. Al met al geen goede zaak. Als je gaat stemmen: #stembiljetfoto


Like it? Share with your friends!

0
Frontier4