OPEN BRIEFJE AAN EEN POLITIEAGENTE MET VERDRIET


-1

Beste Marjolein,

Via dit ‘mooie’ platform hebben wij mogen vernemen dat jij wat pijn hebt – kusje erop? – over de manier waarop agenten momenteel behandeld worden. Het doet jou pijn dat je op social media berichten tegenkomt waarin jij, en je collega’s, o.a. voor nazi’s uitgemaakt worden, en de algehele teneur van je bericht is toch wel dat jullie stank voor dank krijgen.

Jullie zijn degene die tegen ouders moeten vertellen dat hun kind na het stappen nooit meer thuiskomt, omdat het bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen.
Jullie zijn degene die dagen en nachten zoeken naar het vermiste kindje uit de straat.
Jullie zijn degene die de vervelende alcoholist van de straat afhalen.
Jullie zijn degene die naar een juwelier gaan die net is bedreigd met een vuurwapen, en daar heb je volkomen gelijk in, maar zijn dit niet juist de zaken waarom jij, en zovele anderen bij de politie wilden werken?

Alle respect voor jullie inzet bij dit soort zaken, want ik zou absoluut niet met je willen ruilen.
Echter wat ik mis bij je pijn, en het kan uiteraard zijn dat je dit, juist door deze pijn vergeten bent, dat is enige vorm van zelfreflectie.

Voor de overgrote meerderheid der Nederlanders ‘kleeft’ het beeld van een ongeluksmelding aan de ouders, een bezoek aan een bedreigde juwelier of een zoektocht naar een vermist kindje niet aan het beeld wat zij hebben van de politie, omdat ze hier niet mee te maken krijgen.
• de meerderheid van de Nederlanders krijgen tegenwoordig te maken met hautaine, provocerende en zich boven de wet geplaatst voelende agenten.

• de meerderheid der Nederlanders krijgen te maken met agenten die weigeren nog aangiftes op te nemen wegens personeelsgebrek, terwijl 2 km verderop 50 man langs de weg staan om automobilisten die 3 km te hard rijden te bekeuren.

• de meeste Nederlanders krijgen te maken met agenten die weigeren stalkingszaken serieus te nemen, met soms dodelijke gevolgen, terwijl een bepaald tv-programma dit soort zaken wel oplost.

• de meeste Nederlanders krijgen te maken met agenten die iedere situatie laten escaleren door hun onvermogen tot redenatie, en hun gevoel boven de wet te staan.

• de meeste Nederlanders krijgen te maken met agenten die – en nu spreek ik uit eigen ervaring – je van rechts inhalen, daarbij door rood rijden om via een fietspad naar een prullebak te rijden om daar wat vuil weg te gooien. En als je ze dan aanspreekt op dit gedrag krijg je te horen dat dat je zaken niet zijn en dat zij dat mogen.

• de meeste Nederlanders krijgen te maken met undercoveragenten die bij demonstraties één opdracht hebben, en dat is om de boel bewust te laten escaleren, waarna agenten zoals jij gaan lopen huilen dat ze zo slecht bejegend worden.

• de meeste Nederlanders krijgen te maken met agenten die, eenmaal gehesen in hun me-uitrusting, niets en niemand ontziende beesten worden, die pas van een geslaagde dag spreken als de boel finaal uit de klauwen is gelopen.

• de meeste Nederlanders krijgen te maken met agenten die niet meer het gesprek met je aangaan, en het daarna bij een waarschuwing laten, maar bonnenjunkies die voor elk ‘vergrijp,’ hoe klein ook direct hun bonnenquotum voor ogen hebben.

• de meeste Nederlanders krijgen te maken met agenten die er niet meer zijn ter bescherming van het volk, maar ter beknechting van het volk.

Als je dus voortaan weer je pijn met Nederland wilt delen, wat uiteraard je goed recht is, denk dan ook even een paar minuutjes na over jullie eigen rol, die er voor het grootste deel aan bijgedragen heeft hoe jullie nu bejegend worden.

En het aanbod van dat kusje op je ‘pijnlijke’ wond blijft uiteraard staan.


Like it? Share with your friends!

-1
Michel Mulder