Sinds maart 15.530 boetes opgelegd vanwege overtreden coronamaatregelen


-1

(Bron van dit artikel RTL Nieuws)

Sinds halverwege maart zijn er door het Openbaar Ministerie 294 misdrijven in behandeling genomen die verband houden met het coronavirus. Het gaat daarbij om mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak. Daarnaast zijn 15.530 boetes opgelegd voor overtredingen van de regionale noodverordeningen, vooral vanwege onvoldoende afstand houden.

94 van de misdrijfzaken, waarbij verdachten beweerden besmet te zijn met het coronavirus, waren gericht tegen politieagenten. In 55 gevallen gaat het om andere beroepsbeoefenaren, zoals bijvoorbeeld boa’s of medewerkers van een ziekenhuis. In 9 gevallen werd openbaarvervoerpersoneel het slachtoffer van coronagerelateerde misdrijven.

Bedreiging en geweld

Van de 294 misdrijfzaken ging het in 161 gevallen om bedreiging en in 30 gevallen om geweld. 23 keer was er sprake van een verdachte van winkeldiefstal die winkelpersoneel of agenten in het gezicht spuugde of hoestte.

220 verdachten moesten voor de (snel)rechter verschijnen. 11 verdachten hebben een boete of een taakstraf gekregen. 34 zaken werden geseponeerd, meestal vanwege niet genoeg bewijs. In de resterende 28 zaken moet het OM nog een beslissing nemen.

Boetes

Tot en met 28 juni zijn er 22.820 processenverbaal voor het overtreden van de regionale noodverordeningen uitgeschreven door politieagenten of boa’s. Daarvan zijn na beoordeling door het OM 15.530 boetes opgelegd.

De overige processenverbaal moeten nog worden beoordeeld of zijn teruggestuurd naar de verbalisant voor verdere aanvulling.

Jongeren

Een boete bedraagt 390 euro voor volwassenen. Bij jongeren die zich na een waarschuwing niet aan de noodverordening houden, wordt waar mogelijk gekozen voor een HALT-afdoening, een alternatieve straf. Als de jongere akkoord gaat met een HALT-afdoening en deze met goed resultaat afrondt, komt dit in de plaats van de geldboete van 95 euro.

Tot 28 juni is er 3014 keer verzet ingesteld tegen een boete. Die zaken moeten nog worden voorgelegd aan de kantonrechter. De bedoeling is om die zaken vóór 1 september aan de rechter voor te leggen.


Like it? Share with your friends!

-1
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *