Veel bezwaren tegen verplichte griepprik in zorg


-1

(BN De Stem)

Veel bezwaren tegen verplichte griepprik in zorg
Een verplichte griepprik voor mensen die in de zorg werken, stuit op veel bezwaren. Er is momenteel geen wet die zo’n verplichting toestaat, en een plicht zou wellicht in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook voelen mensen die in de zorg werken er weinig voor.
Dat concludeert een commissie die in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) onderzoek deed naar een verplichte griepprik. Jaap van Dissel, directeur van het centrum infectiebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, pleitte daar eerder dit jaar voor.
Slechts een kwart van de werkgevers en zorgmedewerkers is voor een plicht, 46 procent vindt het onwenselijk. Ruim tachtig procent verwacht verzet tegen een plicht, mocht die er komen, tot vertrekkend personeel aan toe.
Campagnes
De commissie adviseert de regering in te zetten op ‘niet-verplichtende maatregelen’, en noemt daarbij campagnes als voorbeeld. Een langdurige campagne in het Radboud UMC heeft geleid tot verhoging van de griepvaccinatiegraad tot 53 procent in 2018 schrijven de onderzoekers.
Van Dissel trok in oktober aan de bel, omdat de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel rond 30 procent ligt. ,,Een zieke patiënt komt niet naar het ziekenhuis om onnodig besmet te worden met griep”, zei hij tegen De Telegraaf. “Bovendien moeten we vermijden dat door uitval van zorgverleners met griep de spoedeisende hulp sluit of het aantal bedden wordt gereduceerd, zoals in 2018.”

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

-1
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *