Vrijdag studentenprotest op Museumplein: ‘We willen naar school’


0

(AT5)

Vrijdag studentenprotest op Museumplein: ‘We willen naar school’
Studentengroepen en -organisaties gaan vrijdag demonstreren omdat ze meer fysiek onderwijs willen hebben dan nu het geval is door de coronamaatregelen. Samen met de actiegroep #ikwilnaarschool organiseren de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU en de Landelijke Studentenbond komende vrijdag een demonstratie op het Museumplein.
De studenten maken zich zorgen over de onderwijskwaliteit die volgens hen sterk in het gedrang komt doordat er niet tot nauwelijks meer sprake is van fysiek onderwijs. Ook benadrukken zij de groeiende ongelijkheid en het achteruitgaan van studentenwelzijn als gevolgen van het vele thuis studeren.
Daarom eisen de bonden en de actiegroep financiële middelen om veilig fysiek onderwijs in de vele leegstaande evenementenzalen aan te bieden.

Door de coronamaatregelen vindt nu nog maar 10 tot 30 procent van het onderwijs op locatie plaats. Sommige studenten krijgen zelfs helemaal geen fysiek onderwijs. Dat isolement valt de studenten volgens de Amsterdamse studentenvakbond ASVA Studentenunie erg zwaar.
‘Veel studenten zitten dagenlang opgesloten in hun kamer van 10 m2 om te kijken naar digitale colleges. Dat heeft een enorme impact op hun mentale welzijn’, zegt ASVA-voorzitter Maarten van Dorp. ‘Elk uur dat studenten elkaar in de collegebanken op veilige afstand kunnen zien, maakt verschil.’
Volgens de organisatoren van het protest is de kwaliteit van het digitale onderwijs lager en kost het docent ook veel extra werk.
‘Ik heb op dit moment alleen maar online college en merk dat ik me minder goed kan concentreren, nauwelijks diepgaande discussies kan voeren met mijn medestudenten en me minder betrokken voel bij mijn studie en universiteit’, aldus Joshua de Roos, één van de initiatiefnemers van de demonstratie.
Ook de SRVU, de studentenbond van de Vrije Universiteit, en de Landelijke Studentenvakbond hebben zich aangesloten bij het protest. Zij benadrukken de groeiende ongelijkheid die komt kijken bij online onderwijs, veroorzaakt door het verschil aan ruimte, rust of technische middelen waar studenten toegang toe hebben.
De studentenorganisaties roepen alle studenten van het mbo, hbo en wo op zich aan te sluiten bij de demonstratie  komende vrijdag om 13.00 op het Museumplein.
Daarbij benadrukken ze dat naleving van de maatregelen van het RIVM voorop staat. Aanwezigen worden met klem opgeroepen mondkapjes te dragen en de 1,5 meter in acht te nemen.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *