Betaal geen Corona boetes!
Maak bezwaar zeggen juristen
Als je een Coronaboete krijgt, omdat je in overtreding bent geweest tegen de Coronamaatregelen, is de kans groot, dat als je bezwaar maakt, je de boete niet hoeft te betalen, zeggen advocaat Justin Kotter en hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer.
In totaal waren er landelijk tot aan vrijdag 18.200 proces-verbalen voor overtreding tegen de Coronamaatregelen uitgeschreven. Zo’n 7400 vermoedelijke overtreders kregen van de officier van justitie een strafbeschikking. Andere zaken zijn nog in afwachting op overweging tot een zaak.
De boete voor een volwassene bedraagt 399 euro en voor jongeren vanaf 12 tot en met 17 jaar is het 95 euro. Het openbaar ministerie weet niet in hoeveel zaken bezwaar is aangetekend.
Justin Kotter heeft inmiddels zo’n 125 zaken in behandeling, waarin bezwaar wordt aangetekend tegen een boete.
Een voorbeeld:
Een jongen liep een snackbar uit en liep toevallig net twee vrienden van hem tegen het lijf. Hij werd zonder waarschuwing beboet, omdat hij de anderhalve meter niet zou hebben aangehouden.
Jan Brouwer, ook directeur van Het Centrum van Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit te Groningen, vindt de Corona boetes vaak zeer onterecht.
De Noodvorderingen die 25 regio’s hebben opgesteld, zijn tegen onze grondwet, zoals het recht om bij elkaar te komen. Een burgemeester mag van een noodverordening afwijken, maar niet van de grondwet.
Huisfeestjes
De noodverordeningen zijn bovendien tegenstrijdig met de wet. Artikel 2.1 verbiedt bijvoorbeeld samenkomsten, maar in Artikel 2.2 staat dat groepen van 2, 3 of meerdere personen wel mag, mits de anderhalve meter wordt aangehouden. Op deze manier weet de burger niet meer wat hij/zij wel of niet mag. Bovendien weet het virus vast het verschil niet, tussen een geplande of een spontane samenkomst.
Brouwer en Kotter maken zich allebei ernstig zorgen, over het feit dat de Overheid optreedt tegen samenkomsten. Brouwer heeft in het verleden gezegd dit in het verleden, maar helaas zijn er in Amsterdam ook boetes uitgedeeld voor samenkomsten binnenshuis. De Raad van State deelt onze zorgen gelukkig en heeft gezegd, dat dit inderdaad niet kan. Boetes voor feestjes bij iemand thuis zullen snel sneuvelen verwacht hij.
De Raad van State (het hoogste bestuurlijke rechtsorgaan in Nederland) is erg kritisch in het advies naar de Tweede Kamer, over de beperkingen van mensen in de persoonlijke huissfeer en het gebrek aan democratische controle daarbij. Er wordt al een maand hard gewerkt om de noodwetten te legaliseren.
Een boete boven de 100 euro waar dan meteen een strafblad aan vast zit, hoef je volgens hoogleraar Brouwer en advocaat Kotter niet zo maar even te accepteren.
Niemand die de Coronamaatregelen overtreedt zou met een boete en een strafblad moeten overblijven, vindt de Tweede Kamer. De kamer gaat mee in tegen het Kabinet. Bovendien is een strafblad een risico voor het Verklaring Omtrent het Gedrag in vele beroepsgroepen en carriëre mogelijkheden. Volgens het kabinet valt dat best mee omdat een strafblad na vijf jaar vervalt.
[zombify_post]
0 Comments