De aanhoudende onzin van de 1,5 meter buiten


-1

(Bron van dit artikel Maurice de Hond en de Volkskrant)

Weer is er duidelijk bewijs dat men buiten niet besmet raakt. Maar ook hoe bestuurlijk Nederland de weg kwijt is geraakt met burgemeester Bruls voorop.

De Volkskrant had een interessant artikel naar aanleiding van het laatste rapport van het RIVM. Daarin stond een statistisch overzicht van de resultaten van het contactonderzoek. Het betreft de resultaten sinds 4 mei en die van de laatste twee weken.
Dit is de grafiek die De Volkskrant ervan maakte.

Ongeveer de helft van de mensen dacht te weten waar men het virus had opgelopen. Besef dat bij de positief geteste personen een fors deel “false positive” geweest moet zijn. Dus dat zijn personen, die weken geleden besmet zijn geraakt, maar nog steeds virus achterin de neus heeft. Virus dat niet meer besmettelijk is.
Ook uit dit overzicht blijkt dat er dus niemand meldt dat men buiten besmet is geraakt. Dat wordt in het artikel ook opgemerkt en dan gebeurt weer iets wat inmiddels een soort standaard manier van werken is van zowel de viroloog als je van de journalist.


Er wordt dus door de hoogleraar virologie (terecht) gewezen op het gebrek aan besmettingen in de buitenlucht (en besef daarbij dat het overzicht vanaf begin mei is).
Maar hij kan het niet laten om vervolgens te melden, dat er nog wel een armslag is “4000 geïnfecteerden hadden geen flauw idee waar ze het virus hadden opgedaan”.
Nog los van het feit dat een deel hiervan dus tot de categorie “false positives” zal behoren, gebeurt hier iets dat een standaardpatroon is bij de usual suspects aan virologen, epidemiologen en microbiologen die in de media verschijnen sinds begin maart.  En waar journalisten als Maarten Keulemans geen tegenwicht aan bieden.

Prof. Kroes en Maarten Keulemans vergeten een belangrijk punt in dit artikel mee te nemen. Er is inmiddels een waslijst aan voorbeelden waaruit blijkt, dat men buiten niet besmet kan raken. Contactonderzoeken uit andere landen. De effecten in de VS van de BLM-demonstraties. Hemelvaartsdag en de Dam demonstratie. Dat van de meer dan 1100 gedocumenteerde superspread events 98% zeker binnen hadden plaatsgevonden en van 2% het onduidelijk was of het binnen of buiten was.

De kans dat je buiten besmet wordt is vrijwel nihil. En in Nederland is dat zeker nul, omdat we tussen eind april en in ieder geval begin oktober, vrijwel niemand meer hebben die anderen buiten kunnen besmetten als het uberhaupt al mogelijk zou zijn.
Maar dat speelt allemaal geen rol voor Prof. Kroes.  Hij houdt een armslag, namelijk dat een deel van de ondervraagde mensen, niet weet waar de besmetting is opgelopen. Dat zou relevante informatie kunnen zijn als we geen andere informatie over het niet besmetten buiten hadden. Maar omdat we die informatie WEL hebben, zoals die al op 23 april ook hier werd beschreven, is het een irrelevante toevoeging.

Ook de leden van het OMT hebben daar een handje van. Zij hebben in het addendum van 25 mei dat over besmetten buiten ging, de brutaliteit gehad om met de wedstrijd Atalanta Bergamo-Valencia aan te komen als het bewijs voor besmettingen in de buitenlucht. Niet alleen negeren zij dus ook daar al het bewijs van het tegendeel. Maar de onderbouwing van dit punt is van een niveau die je zelfs van een eerstejaars student niet meer verwacht.

Informatie van het OMT die door Premier Rutte met een stuitende stelligheid is overgenomen. Nogmaals: er is een veel grotere kans dat die besmettingen plaats vonden omdat de wedstrijd van 19 februari in Milaan was en 40.000 inwoners uit Bergamo (toen het virus al behoorlijk begon huis te houden in de regio) 50 kilometer reisden om die wedstrijd bij te wonen. In restaurants gegeten hebben en de wedstrijd voor een deel wellicht samen in cafe’s etc. in Bergamo bekeken hebben.
Besef dat Premier Rutte die wedstrijd in zijn persconferentie en in de Tweede Kamer gebruikte om aan te geven dat we ook buiten de 1,5 meter dienden aan te houden.

Maar geen journalist heeft hem daarop aangesproken. Hoe kan de regering zo een belangrijk besluit dat we de gehele zomer de 1,5 meter buiten dienen aan te houden op zo een tenenkrommende argumentatie baseren?
Er zijn inmiddels al bijna 20.000 bekeuringen uitgedeeld voor naar schatting 8 miljoen euro. Mensen hebben een strafblad gekregen.

En ook Maarten Keulemans noteert de woorden van Prof. Kroes zonder verder commentaar of tegenwerping. Hij legt Prof. Kroes niet al het bewijs voor dat er wel is dat je buiten niet besmet raakt. Maar hij schrijft dat voorbehoud van Prof. Kroes klakkeloos op.
En zo zitten we in Nederland al meer dan 2 maanden buiten gevangen in de 1,5 meter dwangbuis. En zullen we dat ook tot de zomer voorbij is ons moeten laten welgevallen op straffe van 385 euro en een strafblad.

En zeg nu niet, dat we ons er toch niet aan houden en het ons dus weinig beperkingen oplegt. Dan moet je echt eens op stranden, in parken en op terrassen gaan kijken als het mooi weer is en dat vergelijken met een mooie zomerdag van een jaar geleden. En besef dat nu ook  demonstraties worden verboden en/of ontbonden omdat men niet de 1,5 meter kan of zal gaan houden.
Als je op een terras wilt gaan zitten krijg je triage en een vragenlijst. (Ik kijk altijd om me heen dan of ergens de camera staat van Banana Split). En er zijn gemeentes waar de politie en de BOA’s serieus handhaven. Luister maar even terug naar het interview op 9 juli bij Beau van een horeca-ondernemer in Nijmegen. De stad van onze opperburgemeester Bruls.  Die heeft de politie en de BOA’s instructies gegeven goed te handhaven met alle gevolgen van dien.

Elke keer als je burgemeester Bruls -de voorzitter van alle veiligheidsregio’s ziet, zie je dat hij geniet van de macht die hem in schoot geworpen is. Op geen enkele wijze denkt hij (en de rest van de regering) blijkbaar na over de echte kans dat mensen besmet worden buiten. Of wat de gevolgen zijn, zowel economisch, sociaal en qua volksgezondheid, dat we ons zelfs buiten tijdens de zomer beperkingen op moeten leggen.

Bruls was dezelfde die op Hemelvaartdag op tv uitriep, dat als we ons zo zouden blijven misdragen er hardere maatregelen moesten komen in de zomer (en ik toen bij Op1 aangaf dat op dit soort momenten ik een schoen naar de televisie gooi). En die deze week nog in Nieuwsuur vertelde dat we als er nieuwe uitbraken in het najaar zouden komen er toch wel een behoorlijke kans was dat we weer landelijke maatregelen zouden nemen.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

-1
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *