Knetter! Ministerraad tast onze vrijheid aan: betalingen vanaf 3.000 euro cash worden illegaal


0

(DE DAGELIJKSE STANDAARD)

Knetter! Ministerraad tast onze vrijheid aan: betalingen vanaf 3.000 euro cash worden illegaal

Minister Wopke Hoekstra vertelt heel blij op Twitter dat de ministerraad heeft besloten om vergaande maatregelen te nemen om witwassen van geld tegen te gaan. Die maatregelen zijn niet slechts gericht tegen criminelen, maar tegen álle Nederlanders.

Betalingen vanaf 3.000 euro mogen dus niet meer cash betaald worden. Contant geld is gewoon een wettig betaalmiddel, maar wordt op ongelooflijke wijze aan banden gelegd. Want, is de redering van voorstanders van deze maatregel, met name criminelen gebruiken dat soort bedragen om aankopen te doen waarvan ze niet willen dat die gezien worden door de overheid.

Het probleem hiermee is, natuurlijk, dat de vrijheden van heel normale mensen — die zich wel keurig netjes aan de wet houden — met voeten worden getreden. Jouw geld is van jou. Als jij het niet op een bank wil storten, maar het cash bij je wil houden is dat aan jou. Het is immers een wettig betaalmiddel en jij hebt er hard voor gewerkt.

Maar de ministerraad wil dat veranderen. Als je iets koopt dat 3.000 euro of duurder is wil het kabinet dat er een elektronische overboeking te zien is.

Dat de overheid geldstromen beter in de gaten wil houden — vanwege criminaliteit of om andere redenen — is geen grote schok, maar dat ze zo ver gaan in de beperking van onze vrijheden is dat wél. Zéker als je bedenkt dat criminelen heus andere manieren zullen vinden om hun zwart geld wit te wassen. Die laten zich door zo’n regel echt niet tegenhouden.

(Redactie: Al met al lijkt dit gewoon weer een stap in het plan om cash geld uit te bannen zodat elke cent controleerbaar is.)

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *