Rechter: geen vrijstelling voor mondkapje in OV


0

(VPRO)

Een man uit Tiel moet tijdens het reizen met het openbaar vervoer ‘gewoon’ een mondkapje dragen. Dat heeft een rechter bepaald. De man reist dagelijks met het OV tussen Tiel en Amsterdam en vroeg vrijstelling om een mondmasker te dragen bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
De Veiligheidsregio wilde echter niet ingaan op het verzoek van de reiziger. De voorzitter liet aan hem weten dat het verzoek niet in behandeling zou worden genomen, omdat de Veiligheidsregio zichzelf niet bevoegd vonden om die vrijstelling te verlenen. Daar was de man het niet mee eens en hij stapte naar de rechtbank om op die manier een voorlopige voorziening te treffen.

Wet personenvervoer 2000

De rechter was het eens met de Veiligheidsregio. Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis is niet in de Noodverordening opgenomen, maar is gebaseerd op de Wet personenvervoer 2000. Hierin is onder andere bepaald dat iedereen verplicht is om aanwijzingen van vervoerders op te volgen voor orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang.
Die aanwijzingen worden door de vervoerder op verschillende manieren kenbaar gemaakt, zoals in de ‘Regels in de trein’ op de website. NS heeft hierin nu vermeld dat mondkapjes verplicht zijn en die verplichting wordt ook nog eens aangegeven op de perrons en in de trein zelf. Volgens de rechter betekent dit dat het verbod is opgenomen in de voorwaarden en aanwijzingen van de vervoerders, waarin de regels zijn gesteld die zien op het reizen met het openbaar vervoer.
De rechter stelt dat de Veiligheidsregio geen vrijstelling voor die plicht kan geven, omdat die dus niet in de Noodverordening is opgenomen. Het bezwaarschrift van de reiziger heeft volgens de voorzieningenrechter dan ook geen redelijke kans van slagen. Dit zorgde ervoor dat de rechter het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening afwees.

Handhaving

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 juni verplicht. Het overgrote deel van de reizigers houdt zich hier ook aan, maar Rover heeft signalen ontvangen dat dit aantal afneemt. Verschillende reizigers hebben gevraagd om meer handhaving. De reizigersorganisatie vindt het belangrijk dat reizigers beter worden voorgelicht over het gebruik en de noodzaak van mondmaskers.

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

0
Frontier3

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *